▪️A Kremennaja környéki frontszakaszon a folyamatos orosz offenzíva következtében az ukrán védelem átcsoportosítása vált szükségessé. Gyibrova település térségében az orosz védelem egy ukrán támadási kísérletet hiúsított meg, míg Torszkoje és Jampolivka esetében további tűzcsapások érték az ukrán erőket.

▪️A Kremennaja térségében zajló eseményekkel párhuzamosan a kupjanszki front esetében az orosz haderő számos támadást indított a Szinykovka környéki ukrán állások ellen. A további légicsapások következtében számos, az Oszkol folyón átívelő híd sérül/semmisült meg, jelentősen megnehezítve a Kupjanszktól keletre állomásozó ukrán csapatok ellátását.

▪️A szoledari front esetében tovább folytatódnak a harcok a Bahmuttól délre fekvő Klescsejevka, Andrejevka és Grigorovka településekért. Zelenopolja térségében az ukrán haderő több alkalommal is próbálkozott a vasútvonal mentén kiépített orosz védelem áttörésével.

▪️Az orehovi front esetében az ukrán haderő jelentősen visszafogta tevékenységét. Ezzel párhuzamosan az orosz csapatok folytatják a Rabotyino és Verbovoje környéki ukrán erők elleni támadásaikat.

▪️Herszon esetében az orosz légierő tovább folytatja az ukrán ellenőrzés alatt álló területek elleni precíziós támadásait. Többek közt a Novaja Kahovkától északnyugatra fekvő Olgovka esetében egy Szu-34 géppár mért csapásokat ideiglenes ukrán kitelepülésekre, valamint hadianyag-raktárakra.

▪️Két ukrán diverzáns-felderítő csoport próbált meg betörni a Brjanszki területre. Lomakovka és Kamenszkij Hutor települések térségében tűzharc tört ki az orosz erők, valamint a beszivárgó alakulat közt, amelynek következtében a művelet sikertelenül zárult.

▪️Egyúttal tömeges ukrán dróntámadás érte a Kurszki területet. Az orosz légvédelemnek sikerült legalább tíz drónt elfognia, ám Belaja falu térségében további egy egy transzformátorállomásba csapódott.

ATECMS

Az Ukrán Fegyveres Erők haditengerészete elmondta, hogy a nagy hatótávolságú ATACMS-ek hogyan segítik a védelmi erőket

Az ukrn fegyveres erk haditengerszete elmondta hogy a nagy hattvolsg ATACMS-ek hogyan segtik a vdelmi erket  fot az amerikai hadsereg Az ukrán fegyveres erők haditengerészete elmondta, hogy a nagy hatótávolságú ATACMS-ek hogyan segítik a védelmi erőket / fotó az amerikai hadsereg

Az ukrán haditengerészetnél az Ukrán Fegyveres Erők elmondták, hogy a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták hogyan segítik a honvédséget , amikor a védők megkapják azokat partnereiktől.

„Nagy hatótávolságú precíziós fegyverként (ATACMS – UNIAN rakéta) tervezési lehetőségeket ad a folyamatban lévő harci műveletek fejlesztésében” – mondta Dmitro Pletenciuk, az Orosz Föderáció fegyveres erőinek szóvivője az ukrajnai tájékoztatón. -Odesa médiaközpont.

Hozzátette, hogy az új fegyverek nem feleslegesek, különösen azok, amelyek lehetővé teszik az ellenség kimerítését és logisztikájának nagy távolságra történő megsemmisítését. Vagyis a nagy hatótávolságú rakéták hozzájárulnak az ellenség „logisztikai karjának” növeléséhez, és ennek megfelelően megnehezítik számára a harci műveletek végrehajtását előrehaladott pozíciókban.

Szólt az ellenség azon taktikájáról is, hogy rakétákat és drónokat indítanak el, amelyek különböző irányokba repülnek a levegőben, körberepítik Ukrajna majdnem felét, majd például az ország északi részéből az odeszai térségbe repülnek.

"Tulajdonképpen nehéz megmondani, hogy ez miért történik. Mert elvileg cirkálórakéta, sajátossága, hogy repülés közben irányítják. Ennek megfelelően így vagy tapogatni tudják a légvédelmünket, vagy valamilyen információ birtokában, próbálja megkerülni őket (PPO – UNIAN) bizonyos pontokon, amelyek biztonságosnak tekinthetők a repüléshez..." - mondta Pletencsuk.

ATACMS rakéták Ukrajnának – a legfrissebb hírek

Néhány napja nem hivatalos információ jelent meg, hogy az USA ATACMS-t fog biztosítani Ukrajnának . Erre nincs hivatalos megerősítés, de a The Washington Post szerint a Biden-kormányzat közel áll ahhoz, hogy nyilvánosan bejelentse az ilyen rakéták Ukrajnába való átadását. Ugyanakkor azt mondják, hogy az állítólag Ukrajnába kerülő ATACMS módosítás kazettás robbanófejjel lesz, és nem egységes nagy robbanásveszélyes. Az Egyesült Államok szárazföldi haderejének korábbi parancsnoka, Ben Hodges tábornok emellett azt mondta, hogy az Egyesült Államok "kevésbé hatékony" ATACMS-eket fog adni Ukrajnának a Krím-félszigeten.

Olekszandr Kovalenko szakértő úgy véli, hogy az ATACMS-t nem fogják használni a Kercsi híd letiltására, mivel a fürthéjak ebben az esetben nem hatékonyak. Szerinte a kazettás robbanófejjel hídra ütés megkérdőjelezhető élvezet, mert a híd hatástalanításához egy nagy robbanásveszélyes, lehetőleg páncéltörő típusú, töredezett alkatrészre van szükség. Kovalenko kifejtette, hogy a felüljáró vasúti szakaszait meg kell semmisíteni, hogy a javítás több évig tartson. Ugyanakkor véleménye szerint az ATACMS rakéták növelik az ukrán fegyveres erők képességeit az ideiglenesen megszállt területek elleni csapásokra.Erősödnek a harcok...

Az ukrán fegyveres erők fokozták erőfeszítéseiket a donyecki Novomajorkij közelében – most heves harcok dúlnak a település feletti irányításért. Ráadásul a Kupjanszk-Lyman vonalon tovább romlott a helyzet.


Az RBC-Ukraine az Institute for the Study of War-ra (ISW) hivatkozva számol be erről .


A helyzet Luhanszk és Kharkiv régiókban

Az orosz csapatok szeptember 8-án folytatták offenzívájukat a Kupjanszk-Szvatov vonalon, de nem értek el megerősített sikert. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre Szinkivka (Kupjanszktól 9 km-re északkeletre) és Novoyehorivka (Szvatovótól 16 km-re délnyugatra) közelében.

Az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának szóvivője, Ilja Jevlas elmondta, hogy az orosz erők továbbra is Novoyehorivka térségére összpontosítják erőfeszítéseiket, és elítélt sorkatonák és meg nem nevezett katonai magáncégek segítségével hajtanak végre támadásokat a térségben.

Hanna Maljar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese szeptember 7-én közölte, hogy kupjanszki és ljanszki irányban fokozódik a hadműveleti helyzet. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz erők meg nem határozott magasságból taszították vissza az ukrán erőket Novoyehorivka közelében, de az orosz erők nem tudták ellenőrizni ezeket az állásokat. Egy orosz hírgyűjtő azt állította, hogy az orosz csapatok Szinkivka és Petropavlivka térségében (Kupyanszktól 7 km-re keletre) folytatták az előrenyomulást szeptember 7-én, bár az ISW nem talált vizuális megerősítést ennek az állításnak.

Jevlas kijelentette, hogy az orosz csapatok célja, hogy 2023-2024 telének elejére előrenyomuljanak az Oskil folyóhoz, és elfoglalják az állásokat Borova közelében (Szvatovótól 35 km-re nyugatra), bár a jelenlegi lokalizált orosz offenzíva a Kupjanszk-Szvatovo vonalon ezt valószínűleg nem fogja elérni. célokat

A jelenlegi lokalizált orosz offenzív erőfeszítések a front ezen szakaszán nem jártak sikerrel, és valószínűleg az ukrán erők elvonását célozzák a front kritikusabb területeiről és az ukrán ellentámadási műveletekről, ahelyett, hogy taktikailag jelentős területeket foglalnának el.

Az orosz erőknek valószínűleg lényegesen több munkaerőt kell lekötniük a Kupjanszk-Szvatov vonal mentén zajló offenzívára, hogy esetleg elérjék kitűzött céljukat, Borova elérését. Jevlas elmondta, hogy az orosz csapatok továbbra is képeznek ki és alakítanak ki rohamegységeket a korábban legyőzött motoros lövészdandárokból és légideszant egységekből (Airborne Forces) a térségben.

Jevlas azt is elmondta, hogy az orosz erők jeladókat használnak támadóegységek létrehozására, ami arra utal, hogy a közelmúltban bekövetkezett súlyos veszteségek korlátozhatják a szektor megtámadására rendelkezésre álló orosz munkaerőt. Ukrán tisztviselők korábban jelezték, hogy az orosz erők újonnan alakult dandárok és hadosztályok elemeit vetik be, hogy újraindítsák az aktív támadó hadműveleteket Kupyan és Lyman irányában, bár az ISW még nem erősítette meg a bevetést.

Az orosz erők több hónapon keresztül jelentős munkaerőt koncentráltak a front ezen szakaszán, mielőtt 2023 tél-tavasszal megindították sikertelen hadműveleti offenzívájukat, és az ISW a közelmúltban nem tapasztalt hasonló felhalmozódást a területen.

Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők szeptember 8-án sikertelen szárazföldi támadásokat indítottak a Szvatove-Kreminna vonalon. Az orosz védelmi minisztérium (HM) azt állította, hogy az orosz erők öt ukrán támadást utasítottak vissza Novoyehorivka és Dibrova közelében (Kreminnajától 6 km-re délnyugatra).

Egy orosz katonai blogger elmondta, hogy szeptember 7-én az orosz csapatok visszaverték az ukrán ellentámadásokat a Kreminnajától délre fekvő Szerebrjanszkij erdőterületen. Egy másik orosz katonai blogger azt állította, hogy az elmúlt két hétben az ukrán csapatok előrenyomultak a 27. OMRS-dandár (1. gárda-harckocsihadsereg, Nyugati katonai körzet) felelősségi körzetében a Limanszkij-irány egy nem meghatározott területén, és hogy az orosz 252. motorizált puskák (a nyugati katonai körzet 3. motoros puskás hadosztálya) és a 237. légideszant-ezred (76. légideszant hadosztály) egyes részei visszafoglalták a térségben elvesztett területeket.

Az ukrn fegyveres erk fokoztk az offenzvt Novomayorskyi kzelben trkpek az ISW csatirl

Csaták Donbászban

Szeptember 8-án az ukrán csapatok Bahmut közelében folytatták támadásukat, de nem tettek megerősített előrenyomulást. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők folytatták offenzívájukat, és meghatározatlan részsikereket értek el Bahmuttól délre.

Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők előrenyomultak Andrijivkától és Kliscsiivkától északra, amelyek felét szerinte az ukrán erők irányítják. Egy Kremlhez köthető orosz katonai blogger szerint a Kliscsiivkától délre kialakult helyzet azonban továbbra is tisztázatlan, és megjegyezte, hogy a források egymásnak ellentmondó beszámolókat közölnek a térségben zajló harcokról.

Egy katonai blogger azt állította, hogy az ukrán csapatok fokozták offenzívájukat a Klishchiivka-Ozaryanivka vonalon (Bakhmuttól 7-14 km-re délnyugatra), egy másik orosz forrás pedig feszültnek minősítette az Andriivka melletti helyzetet.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az Orosz Fegyveres Erők Déli Csoportjának egységei 12 ukrán támadást vertek vissza Bahmut, Veszeli (Bahmuttól 20 km-re északkeletre), Orihovo-Vasylivka (Bakhmuttól 11 km-re északnyugatra) és Andriivka ( 9 km-re délnyugatra Bahmuttól).

Az orosz erők szeptember 8-án folytatták a támadó hadműveleteket Bahmut közelében, de nem tettek megerősített vagy bejelentett előretörést. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadóműveleteket hajtottak végre Oricsovo-Vasylivka, Klishchiivka és Andriivka közelében.

Orosz források azt állították, hogy az orosz erők támadásokat hajtottak végre Zaliznyanskyi (Bahmuttól 12 km-re északnyugatra), Orikhovo-Vasylivka, Klishchiivka és Kurdyumivka (Bahmuttól 12 km-re délnyugatra) közelében. Ismert orosz katonai bloggerek olyan felvételeket osztottak meg, amelyek szerint az orosz 98. gárda légideszant hadosztályának (Airborne) egységei Bahmut irányában tevékenykednek.

Az ukrn fegyveres erk fokoztk az offenzvt Novomayorskyi kzelben trkpek az ISW csatirl

Hanna Malyar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese szeptember 7-én arról számolt be, hogy az orosz csapatok különféle taktikákat alkalmaznak Bahmut irányában, megpróbálják elterelni az ukrán erőket és megtörni az ukrán erők koncentrációját.

Szeptember 8-án az ukrán erők nem hajtottak végre megerősített vagy bejelentett támadó akciót az Avdiyivka-Donyetsk vonalon.

Szeptember 8-án az orosz csapatok folytatták a támadó hadműveleteket az Avdiyivka-Donyeck vonalon, és állítólag előrenyomultak. Orosz katonai bloggerek szeptember 7-én és 8-án azt állították, hogy az Orosz Föderáció 5. dandárának egy rohamcsoportja elfoglalt egy megerősített területet Krasznohorivkától keletre, és hogy a 150. motorizált lövészhadosztály (a déli körzet 8. kombinált fegyveres hadserege) előrenyomult. Mariintka az elmúlt hetekről.

Egy másik orosz katonai blogger azonban szeptember 8-án kijelentette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre Maryinka ellen és Avdiivka déli megközelítésein. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadóakciókat hajtottak végre Avdiivka, Keramika (Avdiivkától 14 km-re északnyugatra), Maryinka (Donyec nyugati szélén), Krasznohorivka (Donyectől közvetlenül nyugatra) és Novomykhailivka (10 km-re délnyugatra) közelében. Donyeck).

Malyar arról számolt be, hogy az ukrán erők továbbra is visszaverik a Maryinka elleni orosz támadásokat, megakadályozva, hogy az orosz csapatok átvegyék az irányítást a település felett.

Az ukrn fegyveres erk fokoztk az offenzvt Novomayorskyi kzelben trkpek az ISW csatirl

"Déli tengely"

Az orosz és ukrán erők korlátozott harci műveleteket folytattak Donyeck régió nyugati részén szeptember 8-án. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők Precsisztivkától délre (Donyec városától 35 km-re délnyugatra) visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat.

Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz 36. motorizált lövészdandár (a keleti katonai körzet 29. egyesített fegyveres hadserege) egységei visszavertek egy szakasznyi ukrán csoportot Mikilszkoje városától északkeletre (27 km-re délnyugatra Donyeck városától).

Az ukrn fegyveres erk fokoztk az offenzvt Novomayorskyi kzelben trkpek az ISW csatirl

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok szeptember 8-án fokozták offenzívájukat és előrenyomultak a Donyeck-Zaporizka régió határa mentén. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán csapatok fokozták offenzívájukat a Novodonyeck-Novomayorske vonalon (Velika Novozilkától 12-18 km-re délnyugatra), és egyikük azt állította, hogy ukrán csapatok foglaltak állásokat Novomayorske északnyugati külvárosában.

Egyes orosz források azt állították, hogy az orosz erők visszaverték az ukrán kísérleteket, hogy átkeljenek a Shaitanka folyón a Novodonyeck-Novomayorske vonaltól közvetlenül északkeletre. Az orosz Vosztok zászlóalj azt állította, hogy az ukrán és az orosz erők felcserélték az irányítást a térség egyes állásai felett, és a harcok többnyire egy meg nem határozott település (valószínűleg Novomayorske) peremére összpontosultak.

Orosz és ukrán források különböző, egymással versengő állításokat fogalmaztak meg az ukrán tevékenység mértékével kapcsolatban, a szeptember 8-i ukrán előrenyomulásról szóló jelentések közepette Zaporozsje megye nyugati részén.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők meg nem határozott sikereket értek el Robotynytól délre (Orichovtól 10 km-re délre). Egyes orosz források, köztük a Zaporizzsja megye nyugati részén védekező Storm Oszétia és Alania önkéntes zászlóaljak azt állították, hogy az ukrán erők előző nap "taktikai szünetet" tartottak Robotinoj térségében, hogy újra csoportosuljanak.

Az ukrn fegyveres erk fokoztk az offenzvt Novomayorskyi kzelben trkpek az ISW csatirl

Az ukrn fegyveres erk fokoztk az offenzvt Novomayorskyi kzelben trkpek az ISW csatirl

Más orosz források azt állították, hogy az ukrán erők kis csoportjai szeptember 8-án reggel sikertelen gépesített és páncélozott támadásokat hajtottak végre Robotyny ellen. Egyes orosz források, köztük a Védelmi Minisztérium (HM) azt állították, hogy az orosz erők verbovoj (Oricsovtól 20 km-re délkeletre) közelében északnyugatról, Novopokropivka (Oricsovtól 16 km-re délkeletre) pedig keletről verték vissza az ukrán támadásokat.

Az ukrán tisztségviselő megjegyezte, hogy az ukrán hadműveletek a Herson régióban arra kényszeríthetik az orosz csapatokat, hogy vonják ki tartalékaikat a megszállt Krímből. Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság szóvivője, Natalija Humenyuk elsőrangú kapitány elmondta, hogy az orosz csapatok jelentős személyi és felszerelési veszteségeket szenvednek el a Herson régióban végrehajtott ukrán ütegelhárítási műveletek következtében, ami korlátozza harcképességüket és valószínűleg arra kényszeríti az orosz csapatokat, hogy előmozdítsák a jelenleg a Krímben működő tartalékokat.

Orosz források azt állítják, hogy az orosz erők továbbra is reagálnak a Dnyipro-deltában végrehajtott ukrán razziákra. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz erők visszaszorítottak egy kis ukrán csoportot a Kozatskyi-szigetről (Novaja Kahovkától nyugatra), miután korábbi jelentések szerint az ukrán erők szeptember 7-én partra szálltak a szigeten. Egy másik katonai blogger szeptember 8-án arról számolt be, hogy a harcok folynak a Dnyeper-delta szigetein, és az orosz erők egy másik ukrán partraszállást is visszavertek a Novaja Kahovkával szemközti szigeten.

Az ukrn fegyveres erk fokoztk az offenzvt Novomayorskyi kzelben trkpek az ISW csatirl


"Такое здесь — норма".

Что происходит на самом сложном участке фронта
Давид Нармания


"Oda megyünk"


„Ekkor szoktam figyelmeztetni az embereimet: „A hősök útjára kanyarodtok” – mondja a Mamut hívójelű zászlóaljparancsnok-helyettes, amikor Rabotino felé fordulunk. Az orosz védelem első vonala mögöttünk van. Előre. az „előtér”.

mamut vezets

A sofőr a maximumot préseli ki az UAZ-ból. A közelmúltbeli ukrán tüzérségi csapások füstoszlopai emelkednek a horizonton.
Folyamatosan tüzelnek – válaszolják a mieink. „Minden nap ilyen „eső” – magyarázza a katona. – Napi 300-500 érkezés a jellemző.

És egy töredékekkel vágott "cipóra" mutat. Ezen a gépen az orvosok evakuálják a sebesülteket. Igaz, egyszer maguknak kellett kihúzni őket - tűz alá kerültek, és a "cipó" közelében kereket szúrtak ki. Mammoth és munkatársai elmentek megmenteni őket.
"A pótgumit az ellenséges tűz alá tettük, de megcsináltuk, a boxkiállás gyorsabb volt, mint a Forma-1-ben. Megmentettük az orvosokat és az autót is."

"Itt nincs szükség a pontosságra"

A front egy másik szektorában, Rabotino közelében, folyamatosak voltak a gyalogság összecsapásai. Itt a mozgósítottak foglalnak helyet. Legtöbbjük Krímből és Kubanból származik. Ezért a hő sokkal könnyebben átadódik, és a tűző nap alatt órákig kell ülnie - támadásra számítva.
A harcosok elmondása szerint először az ukrán fegyveres erők próbáltak bejutni járműveken. Most taktikát váltottak.

"Most még a kiürítési vonalat is elmozdították a falutól, ahol állunk, két-három kilométerre. Ritkán kockáztatja meg valaki, hogy kerekekkel közelebb kerüljön - túl sűrű a tűz. Erdőültetvényeken keresztül próbálnak közelebb kerülni hozzánk. Többnyire gyalogság – mondja a Yakub hívójelű szolgálatos.

A katonkat a fhadiszllson oktatjk

A katonákat a főhadiszálláson oktatják
© RIA Novosti / David Narmania

Az enyémcsapdák segítenek. A veseusnyikoknak néha sikerül megtalálniuk és semlegesíteni őket, de már másnap az oroszok újakat telepítenek.

Yakub szerint az ukrán fegyveres erők egyre gyakrabban próbálnak lövöldözést indítani, hogy azonosítsák a tengerészgyalogság lőpontjait, és tüzérséggel lefedjék azokat.
„Győződjön meg saját szemével, nálunk csak „kannák” vannak testkészletekből (gázkisüléses zárt típusú DTK. — Kb. a szerk.) — mutat a régi Kalasnyikov kollégákra. — Nem azért, mert nincs semmi, ugyanaz a kollimátorok bőven elég. De mindentől kezdve egy ideig elutasították."

Harcosok a Niva kzelben amelyet nkntesek adtak t

Harcosok a "Niva" közelében, amelyet önkéntesek adtak át
© RIA Novosti / David Narmania

A helyzet az, hogy a küzdelmek 150 méter távolságra vannak. Néha még ugyanabban az árokban is.

"Nincs szükség mesterlövész lövésekre. Egy másik fontos dolog: a mi háborúnk az erőik megsemmisítése és a menedékek közötti gyors mozgás a tüzérség elleni védelem érdekében" - pontosítja Yakub. nehezebb, ezért eltávolítunk belőle mindent, ami felesleges. És a „bank" lopakodást biztosít – így a lőállásainkat nehezebb észlelni."

"használj vezetőket"


Az első "tekercsekben" a harcosok szerint sok zsoldos volt - elsősorban lengyelek.


"Szeretik a zászlóikat a sisakjukra faragni. Igen, és lengyelül is hallottak beszélgetéseket" - magyarázza a Gagarin hívójelű szakasz parancsnoka. És hozzáteszi: itt nem rádiólehallgatásokról van szó – a csata éppen a lövészároknál zajlott.


Ezt a posztot Gagarin töltötte be két társával fél napig. Öt-hétszer több volt a Veszeusnyikov. Minimum 20 méteres távolságra lőttek. Amikor a segítség megérkezett, öt tengerészgyalogost visszadobtak.


Katonk eligazts utn az egysg fhadiszllsn

Katonák eligazítás után az egység főhadiszállásán
© RIA Novosti / David Narmania

Rabotino déli részén még fennmaradtak házak. De általában a település gyakorlatilag el van törölve a föld színéről. Lehetetlen ott elakadni.

A kopterek hegyén lévő tüzérség folyamatosan üt. Az APU erősítést hozott. És mindenkinek ugyanaz a sorsa.

"A foglyoktól megtudtuk: vannak „kalauzaik". Először azt hittük, hogy a helyiek egyike. Aztán kiderült: csak egy katona, aki megmutatja kollégáinak, hogyan juthatnak el a pozíciókig, de nem megy velük A legközelebbi erdősávban marad” – mondja Yakub.
Nyugati technika


Az ukrán fegyveres erők időnként visszatérnek korábbi taktikájukhoz: járművekkel próbálnak áttörni. Így volt ez például július végén.


"Szó szerint oszlopokban sétáltunk" - emlékszik vissza Yakub barátja. Az ATGM-eink négy járművet égettek el másfél perc alatt."


Az egyik ütegparancsnok hat harckocsit kiütött. Erre mutatták be a Hős sztárjával. További 60 tengerészgyalogos megkapta a Bátorság Rendjét a támadás visszaveréséért. Néhányat közvetlenül a frontvonalhoz adtak.


Boatswain parancsnok-helyettes az egysgparancsnoksgon

Boatswain parancsnok-helyettes az egységparancsnokságon
© RIA Novosti / David Narmania
Két héttel később, augusztus közepén egy, a jelenlegi konfliktus szempontjából ritka esemény történt az állások közelében – egy tankpárbaj.


„Egy Leopard hajtott oda hozzánk, két gyalogsági harcjármű kíséretében. Egy T-90 Proryv pedig kigurult felénk – mondja a katona. „A nyugati harckocsi két lövedéket repült el: az egyik a homlokba, a másik az oldalba. .


A katonák örömmel beszélnek a NATO-mintákról. Másképp látták. Azt mondják, a legtöbb modern. Igaz, ez nem segít: ugyanaz a német 2A4 és 2A6 találta el a Kornet ATGM-et és a jóval régebbi Metiseket.


Tengerszgyalogsg Rabotino kzelben

Tengerészgyalogság Rabotino közelében
© RIA Novosti / David Narmania
"Mindent használnak, amijük van"


A fő veszélyt a katonákra szerintük a tüzérség jelenti. A civil lakosságról nem is beszélve. De a legtöbbet természetesen nyár elején evakuálták.


"Valaki - hozzánk, valaki - az ukrán fegyveres erőkhöz. Magában a faluban csak néhányan maradtak, többnyire nyugdíjasok" - pontosítja a Botsman hívójelű dandárparancsnok-helyettes. - Amikor beléptünk június 19-én, nyolcan voltak Sokáig próbáltuk rávenni őket, hogy távozzanak – elutasították. És nincs jogunk erőszakkal kivinni."


A pincékben rejtőzködik. A harcosok élelmet és vizet osztottak meg velük, segítettek gyógyszerekkel és kezelték őket. Végül megegyeztek az evakuálásban.


Fstls utn

Füstölés után
© RIA Novosti / David Narmania
"Egy 80 éves férfi nem ment el. A jelenlétemben halt meg augusztus 10-én: kiment etetni a csirkéket – és berepült egy ukrán kagyló. Néhány nappal előtte pedig egy nőt megölt egy repesz – sóhajt a tiszt.


És leggyakrabban kazettás bombák érkeznek. Sokkal halálosabbak, mint a hagyományos nagy robbanásveszélyes töredezettség.


"A veseusnik mindent felhasználnak, amijük van. Nem számít, milyen egyezmények szerint milyen fegyverek tiltottak. És még mindig nem használtunk kazettákat" - mondja Botsman. "Nagyon nehéz: nekünk is és nekik is. embermagasságban és utána Egy ideig ezek már térd alatti ágyak. Egy csupasz mezőn, amikor lövedékek robbannak a fejünk felett, nem sokat fogsz harcolni.”

Chevron a Bosun vlln

Chevron a Bosun vállánElindult az ellentámadás...

Az ukrán egységek szerda este fokozták támadásaikat az ország délkeleti részén húzódó frontvonalon, s jelentős előrenyomulást értek el az agresszor elleni küzdelemben. Az ukrán oldalon vannak nyugati fegyverekkel ellátott harcosok és olyanok, akik a NATO keretein belül kaptak taktikai kiképzést. Orosz katonai bloggerek heves harcokról számoltak be Zaporizzsja térségében is, a frontvonal egy olyan részén, amelyet már régóta az új ukrán hadjárat valószínűsíthető helyszínének tartanak. Ezzel az lehet a kijevi erők célja, hogy az itt elterülő síkságon elvágják a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő szárazföldi folyosót.


A brit védelmi minisztérium csütörtöki jelentésében azt közölték, hogy „a front több szektorában is heves harcok folynak”, ahol egy „rendkívül összetett hadműveleti képről” írt. A megszállók zaporizzsjai kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg a maximális erőt alkalmazva harcol a térségében. Vlagyimir Rogov tájékoztatása szerint a harcok Orehov városa körül összpontosulnak.


Ukrajna

Amióta Oroszország elfoglalta a Krímet, és kitört a fegyveres konfliktus a Donbász térségében, Ukrajna ambiciózus felszerelés-újraprogramot indított, hogy pótolja fegyveres erőinek évtizedes elhanyagolását. Amellett, hogy a régebbi berendezéseket kivonja a raktárból, hogy nagyjavítást és korszerűsítést végezzen, teljesen újszerű képességeket is bevezetett fegyveres erőibe.

Figyelemre méltó példák közé tartozik a saját fejlesztésű Neptun hajóellenes rakéta (AShM), a Hrim-2 rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta (SRBM) és a török ​​Bayraktar TB2 pilóta nélküli légi harcjármű (UCAV).
 
Növekvő képességeinek további bővítése érdekében Ukrajna megkezdte 300 mm-es BM-30 „Smerch” többszörös rakétavetőjének (MRL) korszerűsítését, hogy lehetővé tegye új irányított lőszerek használatát, amelyek jelentősen megnövelt pontosságot és jelentősen megnövelt hatótávolságot kínálnak a nem irányított rakétavetőikhez képest. elődök. A továbbfejlesztett Vilkha-M rendszert, amelyet először 2018-ban mutattak be Vilkha (Éger) MRL néven, 2021-ben kezdik tömeggyártásba, több éves tesztelés után. [1] Tekintettel a rakéták és a bevált BM-30 indítórendszer rakétáinak hasonlóságára, Ukrajnának valószínűleg nem lesz gondja ezen irányított lőszerek beépítése fegyveres erőibe.
 
Ukrajna számára az irányított lőszerek tömeges beszerzése lehetővé teszi, hogy viszonylag alacsony költséggel hatékony elrettentő eszközt építsen ki Oroszország ellen. Bár határozottan más osztályba tartozik, mint az SRBM-ek, a Vilkha-M végül átveheti a jelenleg a Tochka-U SRBM-ekre bízott kilövési küldetések egy részét, amelyek Ukrajna egyetlen nagy hatótávolságú földi rakétáját alkotják. A hasonló hatótávolságú, de tizenkétszer annyi lőszerszámot és sokkal nagyobb pontosságot kínálva egy kisebb robbanófej árán (fele akkora, mint a Tochha-U-é), a Vilkha-M jelentősen növeli a tűzerőt és az általános képességeket Ukrajnának. .
 


Halálos emlékeztető
 
Az 1990-es évek jugoszláv háborúi óta az első jelentősebb konvencionális konfliktus Európában, a kelet-ukrajnai háború emlékeztet arra, hogy számos fegyverrendszer és elektronikus hadviselési eszköz hatalmas potenciállal rendelkezik a harci helyzetekben, és az MRL-ek pusztító ereje minden bizonnyal nem. kivétel. Elég, ha azt mondjuk, hogy a konfliktus során levont következtetések nem csak az ukrán hadseregben visszhangoztak, hanem ébresztőként is szolgáltak azoknak a nyugati hadseregeknek, amelyek emiatt több fegyverrendszert (beleértve az MRL-eket is) visszavonták. folyamatosan csökkenő katonai költségvetésről.
 
Más országokban, például Kína, Törökország, Irán és Észak-Korea jelentős befektetéseket eszközöltek nagy hatótávolságú, precíziós vezérlésű tüzérségi rakéták tervezésébe és gyártásába. Ezek közül több a szovjet örökség 300 mm-es kaliberű irányítatlan rakétáira épül, akárcsak a Vilkha rendszer. A 70 kilométeres hatótávolságú 9M55 rakéta meglévő testét és egy 250 kg-os robbanófejet alapul véve a továbbfejlesztett rakéta (jelenleg R624 néven) új szilárd tüzelésű motorral, GPS-szel támogatott tehetetlenségi vezérléssel és 90 apró irányító tolóval egészíti ki. drasztikusan csökkentse a rakéta körkörös hiba valószínűségét (CEP) körülbelül 10 méterre. [2]
 
Csak a Vilkha-M rendszerben, amely az újonnan gyártott R624M rakétasorozatot használja, a fejlesztések jelentős hatótávolságot is eredményeznek. Feláldozva a robbanófej méretét a hatótávolság miatt, a Vilkha-M 170 kg-os robbanófejjel akár 130 km-es hatótávolságot is elérhet, míg a Vilkha-M1 néven ismert továbbfejlesztett változat akár 170 kg-os robbanófejjel is felszerelhető, amely akár 154 km-es távolság elérését teszi lehetővé. 236 kg-os robbanófejjel 121 km-es maximális hatótávra. [2] A legújabb változat, a Vilkha-M2 hatótávolsága valamivel több mint 200 km. [2] A további hatótáv azonban hozzájárul a terminál pontosságának általános csökkenéséhez, ami valószínűleg megközelíti a 30 méteres CEP-t az R624M esetében.
 
A hatótávolság további javulása érhető el új rakéta-üzemanyag használatával, amely mintegy 18%-kal növeli a tolóerőt a régi üzemanyag használatához képest. Az új üzemanyagterheléssel akár az R624 is képes lehet 100 km-nél tovább repülni, az M, M1 és M2 változatok hatótávolsága pedig megközelítheti, esetleg meg is haladhatja a 200 km-t. [3] Az innováció itt aligha áll meg, mivel a Luch Tervező Iroda egy másik projektje magában foglalja a Vilkha MRL-t a tüzérségi rakéták közös kilövőjévé és egy új típusú, 100 km-es maximális hatótávolságú felszín-levegő (SAM) rakétává. [4]
 

 
A rakéta működési módja határozottan nem szokványos, mivel irányítását nehezíti, hogy az aerodinamika segítségével történő iránykorrekció az indulás után röviddel az alacsony kezdeti sebesség miatt lehetetlen. E hatások mérséklése érdekében a rakéta irányító szakasza körül elhelyezett 90 kis rakéta tolóerő néhány másodperces irányított tolóerőt képes biztosítani a korai kilövési szakaszban. Ez elegendő ahhoz, hogy a rakétát a célpontja közelébe állítsa; Az aerodinamikus lapátok az utolsó megközelítés során kinyúlnak, hogy megkönnyítsék az utolsó pillanatban történő beállítást. Sok modern MRL-konstrukcióhoz hasonlóan a vezetés is inerciális és GNSS-kompatibilis. Bár az utóbbi potenciálisan felhasználható sokkal kisebb CEP elérésére, mint a tehetetlenségi irányítással, potenciálisan ki van téve a zavaró gyakorlatoknak,
 

 
Az R624(M) irányított rakéták egyik fő előnye, hogy könnyen integrálhatók a meglévő BM-30 MRL-ekbe anélkül, hogy az indítószerkezeten alaposan módosítani kellene őket. Ez a tulajdonság vonzóvá teszi a Vilkha(-M)-t olyan országok számára, mint Azerbajdzsán, Algéria, Kuvait és Türkmenisztán, amelyek szintén üzemeltetik a BM-30-at. 2021 áprilisában a Luch Design Bureau bejelentette, hogy aláírta első szerződését egy külföldi országgal az R624M rakéták szállítására. Azonban sem a fogadó országról, sem egyéb részletekről nem számoltak be. [5]
 


Egy másik lehetséges jövőbeli fejlemény egy lézeres irányító készlet bevezetése, amely az R624(M) rakétákat precíziós irányítású hadianyaggá alakítja, amely képes eltalálni a Bayraktar TB2s UCAV-ok által megjelölt célpontokat. Ez a lenyűgöző feltűnő képesség már létezik Törökországban és Azerbajdzsánban a TRLG-230 MRL révén, és jelentősen növeli mind a TB2, mind az MRL működési képességeit. Ha a rakétához lézeres irányítókészletet szerelnek fel, akkor szükségtelenné válik más irányítórendszerek iránti igény, ami lehetővé teszi, hogy a rendszer jobban ellenálljon az elektronikus hadviselésnek, és ugyanakkor sokkal pontosabb legyen. Bár nem ismert, hogy Ukrajnában folyik-e már ilyen támadóképesség fejlesztése,
 

A védekezési oldalon a jobb tulajdonságokkal rendelkező teherautók bevezetése és a meglévők felvértezése egyszerű előrelépést jelent, amely az ukrajnai Vilkha(-M) MRL-ek túlélhetőségének javítását szolgálja. A Vilkha-M rendszerben valószínűleg az eredeti MAZ-543 helyett a Neptune AShM parti védelmi rakétarendszer alapjául szolgáló KrAZ-7634 teherautókat használnak majd. Ezt az elrendezést először a 2019 februárjában, Abu-Dzabiban megrendezett IDEX kiállításon mutatták be. Ugyanezen év decemberében egy új koncepciót mutattak be a korábbi változat páncél nélküli kabinja helyett. Az új teherautók folyamatos bevezetése a Vilkha MRL mobilitásának javítását is szolgálja, lehetővé téve a kilövés utáni gyorsabb áthelyezést, ami ismét javítja a túlélést,

A Vilkha-M megnövekedett hatótávolsága azt jelenti, hogy Ukrajna rakétaerőinek döntő része hamarosan képes lesz pusztító pontossággal túlszárnyalni gyakorlatilag az összes orosz MRL-t. Bár ez már jelentősen felborítja az előző konfliktus során kialakult egyensúlyt, Ukrajna tovább fejleszthetné ezt a koncepciót, akár a Vilkha sorozatú irányított rakéták továbbfejlesztésével, amelyek beépítik a lézeres irányítást, vagy a török ​​TRLG-230 megvásárlásával, amely képes célpontokat ütni akár 70 kilométeres hatótávolság, pontos pontossággal.
 
Számos olyan partnerséggel, amelyek kifejezetten az ilyen, Törökország és Ukrajna közötti kombinált fejlesztési programokat célozzák, amelyek már léteznek (elsősorban a Baykar Savunma – a Bayraktar TB2 tervezője – és az Ukrspecexport között létrejött Black Sea Shield ), a török ​​üzemeltetési és tervezési tapasztalatok UAV-kkal és rendszerekkel, mint pl. a TRLG-230 Ukrajna meglévő hadiipari komplexumával teljesen újszerű képességek fejlesztését tenné lehetővé.

 
 
[1] Ukrajna megkezdi a Vilkha-M MRL Systems sorozatgyártását https://dfnc.ru/en/world-news/ukraine-starts-serial-production-of-vilkha-m-mrl-systems-in-2021/
[2] Про забезпечення ЗСУ боєприпасами та створення їх запасів https://www.ukrmilitary.com/2020/07/boeprypasy.html
[3] Вільха (ракетний комплекс) https://uk.m.wikipedia.org/wiki/Вільха_(ракетний_комплекс) 
[4] КБ «Луч» розробило новий ЗРК на основі ракети «Вільха» https://www.ukrmilitary.com/2020/03/air-defence.html
[5] «Вільха» йде на експорт: укладено перші контракти https://mil.in.ua/uk/news/vilha-jde-na-eksport-ukladeno-pershi-kontrakty/