Ukrajnában a 2014 és 2022 közötti harcok során épített (az orosz és az ukrán erők által egyaránt) régebbi védelmi vonalak közül sok ma az oroszok által megszállt területen belül van. Ezen oldalak közül sokat ábrázoló interaktív térkép In Ukraine, many of the older defensive lines built during fighting between 2014 and 2022 (by both Russian and Ukrainian forces) are now inside Russian-occupied territory. An interactive map showing many of these sites is available itt érhető el here..

Néhány fontos megjegyzés a 2014-2022 közötti kelet-ukrajnai erődítmények térképéhez:A few important notes on this map of fortifications in eastern Ukraine from 2014-2022:

Először is, ezek az adatok a 2022 előtt épült erődítményeket (lövészárkokat, sorompókat és burkolatokat) tükrözik, amelyek jelenleg az orosz erők által megszállt területen találhatók. Ez magában foglalja a több éves ukrán pozíciókat. Másodszor, az orosz erők nem tartották meg és nem bővítették a legtöbb pozíciót, ami drámaian csökkenti hasznosságukat az újabb védelemhez képest. Harmadszor, ezek az adatok nem teljesek, és előfordulhatnak olyan védekezések, amelyek nem tükröződnek a térképen.First, this data reflects fortifications (trenches, barriers, and revetments) that were built before 2022 and are now within territory occupied by Russian forces. This includes several years-old Ukrainian positions. Second, Russian forces have not maintained or expanded most of these positions which dramatically reduces their usefulness when compared to newer defenses. Third, this data is not exhaustive and there may be defenses not reflected on the map.A természet megelőzte a Kelet-Ukrajnában 2014 és 2022 között épített régebbi védelmi vonalakat. Néhány régebbi erődítmény jobb állapotban lehet, de még mindig rosszul vannak elhelyezve a jelenlegi frontvonalhoz. Több esetben az orosz erők által épített új erődítmények keresztezik a régebbi védelmi vonalakat. Más területeken a régebbi erődítményeket bővítették és korszerűsítették Oroszország 2022-es teljes körű Ukrajna inváziója óta.Nature has overtaken many of the older defensive lines built in eastern Ukraine between 2014 and 2022. Some older fortifications might be in better shape, but are still poorly positioned for the current front line. In several instances, new fortifications constructed by Russian forces intersect older defensive lines. In other areas, older fortifications have been expanded and upgraded since Russia’s full-scale invasion of Ukraine in 2022.
Köszönet Thanks to @DefMon3- nak @DefMon3, aki adatokat szolgáltatott ehhez a térképfrissítéshez. who provided data for this map update.

Prigozsin, mint hadvezér


Szentpétervárott született. Apja korán meghalt, zsidó nevelőapja beléverte a hitet.

Lopott, csalt már kis korában, de neki ez sem volt elég és néhány kiadós rablásért felvette a csíkos formaruhát.

9 év a hűvösön meghozta az eszét, és valódi virslis hot dog árus bódét nyitott. Aztán kettőt, tizenkettőt…aztán étterem lánc lett belőle…. hogy bebukott a kommunizmus.

Mára Jevgenyij Prigozsin a tagadhatatlan orosz fekete hadműveletek reneszánsz embereként jellemezhető. A volt elítélt, aki rablásért, csalásért, valamint egy kiskorú ivászatba és bűnöző tevékenységébe való bevonása miatt ült . Törvényes üzleti karrierjét a 90-es években kezdte szentpétervári étterem tulajdonosként, később pedig Yevgeny Prigozhin right shows Vladimir Putin around his school lunch factory outside St Petersburg in 2010 a Kreml vendéglátósaként.

Ma hivatalos vállalkozása egy kiterjedt étkeztetési konzorcium, amely orosz katonák, rendőrök, ügyészek, kórházi betegek és iskolások millióinak látja el az étkezését. Tetemes, 2011 óta legalább 3 milliárd dollárra becsült vagyona van.

 Nem hivatalos tevékenységei azonban megfelelnek  egy tekintélyelvű állam árnyékbiztonsági apparátusának profiljának : álhírek ipari méretű gyártása, újságírók megfélemlítése, választási beavatkozás, politikai tervezés és tényleges titkos katonai műveletek.

Prigozsin ellen vádat emeltek az Egyesült Államokban, mert trollgyárának szerepe volt abban, hogy Donald Trump javára próbálta befolyásolni a 2016-os választásokat. Ezt a vádat határozottan tagadja .a mai napig. Az ő trollgyára generálta az egyik legnagyobb ismert online dezinformációs kampányt, 71 000 tweetet küldött ki, amelyek célja az volt, hogy bemutassák az MH17-es járat lelőtt eseményeinek oroszországi változatát. Ugyanez a troll-infrastruktúra üzenetek ezreit tette közzé a Brexit népszerűsítésével .

Így került az FBI körözési listájára.

Prigozsint több tucat afrikai országban is kapcsolatba hozták Kreml-barát politikai tervezéssel , miközben az Egyesült Államok szankciókat szabott ki ellene a Wagner-csoport finanszírozása miatt. Legutóbb taposó akna telepítéseivel vádolták líbiai Tripoli környékén.

Az EU viszont még nem szankcionálta őt vagy metasztatikus csoportját bármely tevékenysége ürügyén.

A Bellingcat, a The Insider és a Der Spiegel hosszan tartó nyomozása most feltárta, hogy Jevgenyij Prigozsin dezinformációi, politikai beavatkozása és katonai műveletei szorosan összekapcsolódnak az orosz védelmi minisztériummal és annak hírszerző részlegével, a GRU-val. Prigozsin magáninfrastruktúrája – más, kormánytól függő vállalkozókkal, például Kosztantyin Malofejevvel együtt – a jelek szerint letagadható tényekként, és oda-vissza pénzmosási csatornaként szolgál a kormány által megbízott tengerentúli műveletekhez.

Ugyanakkor Prigozsin azon próbálkozásai, hogy kezdeményezzenek, és döntő szerepét személyes haszonszerzés céljából kihasználják, a Kreml számára sokszor zavarba ejtő.

A szíriai Deir ez-Zor tartományban 2018 februárjában egy hadművelet során a Wagner-zsoldosok súlyos veszteségeket szenvedtek egy amerikaiaktól. 


Wagner virtuális valósága

A Wagner-csoport – amely papíron nem létezik – állítólagos alapítójáról és parancsnokáról, a megfoghatatlan és kamerafélő Dmitrij Utkinról kapta a nevét, aki – a Harmadik Birodalom történelme iránti megszállott rajongásának köszönhetően – fedőneve „Wagner” lett. Dmitry-Utkin-passportjpg

 Dimitry Utkin ezredes, 1970. június 11-én született, karriertiszt volt, aki első kézből látott katonai akciókat mindkét csecsen háborúban. A 2000-es évek elején, amikor a második háború katonai szakasza alábbhagyott, az észt határhoz közeli Pechory városába költöztették, ahol a következő tíz évben a GRU második Spetznaz Brigádjának parancsnokaként szolgált. Egykori felesége elmondása szerint nehezen tudott alkalmazkodni a civil élethez, és mindig is vágyott arra, hogy visszakerüljön a csatatérre. Dmitry Utkin alias Wagner lun des fondateurs de la socit militaire prive dEvgueni Prigojine CAPTURE DCRAN TWITTER

Nem pontosan tisztázott, hogy Utkin mikor vonult nyugdíjba a hadseregtől, de állítólag 2013-ban már dolgozott egy kevéssé ismert, hongkongi székhelyű Slavonic Corps nevű biztonsági magáncégnél.

A Slavonic Corps 2013 májusában online hirdetett „ 24-45 éves …volt Spetznaz-alkalmazottakat kerestek , akik rendelkeznek a szükséges katonai kiképzéssel… 3-6 hónapos külföldi munkavégzés céljából ”. Ennek a katonai magánvállalatnak (PMC) az egyetlen ismert bevetése – Szíriában 2013 végén – a zsoldosok csatájának elvesztésével végződött. Members of Slavonic Corps in Syria in 2013 Swenson 2013
Utkin neve nem szerepelt a szláv hadtest ismert parancsnoki struktúrájában, a szíriai hadművelet felelőse pedig – tanúvallomások alapján – Vadim Gusev, egy újabb hongkongi bejegyzett szervezet igazgató-helyettese volt, a szentpétervári  PMC, és a Moran Security Group mellett . A szíriai küldetés tönkrement, az orosz FSZB letartóztatott sok hazatérő zsoldost, és „ jogellenes külföldön folytatott háborúskodással ” vádolta meg őket, ami az Oroszországban illegális zsoldosmunkához szükséges bűncselekmény.

2014 elejére azonban a Szláv Hadtesttel kapcsolatban állók közül sokan ismét keresettek voltak. Mivel Oroszországnak gyors – és tagadható – katonai jelenlétre volt szüksége a Krím-félszigeten, tökéletes megoldásnak tűnt a  jogilag be nem iktatott, képzett katonákat alkalmazó árnyékhadsereg koncepciója.

"Kezdő német nyelvtudás és fegyverismeret"


Nyílt forráskódú adatok, határozottan arra utalnak, hogy Dmitrij Utkin ezredest nem a magánhadsereg felállításának vezetőülésébe szánták.

Egy álláspályázati webhely archivált, offline példányában felfedeztem egy álláskeresési önéletrajzot, amelyet úgy tűnik, maga Utkin tett közzé 2013 végén, valamint 2014 januárjában.

Az álláspályázat, amely egy telefonszámot tartalmazott, mely megerősítette, hogy akkoriban Utkiné volt, valamint a leírás is stimmelhet, " jelenleg Pszkovban él,főállású vezérigazgató-helyettesi állást keres, és kész Moszkvába költözni". A kért fizetése havi 30 000 RUB (akkor éppen 1000 dollár alatt). Kijelenti, hogy 1988 és 2008 között a (GRU) 64044-es katonai egység parancsnoka volt, de 2008 óta szakadékot hagy a karrierjében, ami arra utal, hogy azóta valószínűleg nem vett részt operatívan az egységben. Valóban megemlíti a 2006-ban vállalt szakmai átképzési programot, amivel vagyonőri bizonyítványt kapott.

Utkin a továbbiakban megemlíti katonai kitüntetéseit, és „csapatvezetőként”, „jó kommunikátorként” és „sikeresen teljesíti a kitűzött feladatokat” jellemzi magát. Azt is mondja, hogy beszél kezdő németül és jól bánik a fegyverekkel.

Minden más legenda. Utkint kiválasztották a Kremlből.


A Wagner csoport nem más, mint egy amerikai mintára létrehozott fekete sereg, szorosan kapcsolódik Putyin "TRUMAN-ELV" doktrínájához.

Már orosz területen folyik a harc Belgorodnál...

Az ukrán inváziós előőrsöt "szabotőrök"- nek mondja a Kreml...

„Természetesen mély aggodalomra ad okot, ami tegnap történt, ismét megerősíti, hogy az ukrán fegyveresek folytatják tevékenységüket hazánk ellen” – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

"Ez sok erőfeszítést követel tőlünk" - mondta a Kreml szóvivője. Szerinte "ezek az erőfeszítések folytatódnak, és egy speciális katonai művelet is folyamatban van, hogy a jövőben megakadályozzák az ilyen behatolásokat".

A szabotőrök etnikai hovatartozását firtató kérdésre válaszolva Peszkov hangsúlyozta, hogy "ezek ukrán fegyveresek, Ukrajnából". "Sok etnikai orosz él Ukrajnában, de mindannyian [szabotőrök, akik megszállták az Orosz Föderáció területét] ukrán fegyveresek. Ebből kell kiindulnunk" - biztos benne. "Speciális osztályaink most természetesen kiderítik azok kilétét, akiknek közük volt ehhez" - mondta a Kreml

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy erői teljes mértékben átvették az irányítást a kelet-ukrajnai Bahmut város felett.

"A Wagner rohamegységek támadó akcióinak eredményeként, amelyeket a Yug Erőcsoport tüzérsége és repülése támogat, #Artyomovsk felszabadítása befejeződött" - írta a Twitteren.

Az orosz erők hónapok óta próbálják elfoglalni Bahmutot, egy szállítási és logisztikai csomópontot a donyecki régióban, amely a nagyrészt orosz nyelvű iparosodott donbászi régió része.​​​​​​

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált a Wagner félkatonai csoportnak és az orosz katonáknak, amiért elfoglalták a közelmúltbeli harcok középpontjában álló ukrán várost.

A félkatonai csoport vezetője szombaton azt mondta, erői teljes mértékben átvették az irányítást a város felett.

Az orosz vdelmi minisztrium azt lltja hogy teljesen tvette az ukrn Bahmut feletti ellenrzst
Muhammed Enes Calli | Kiss Zoltán Emil

Orosz-ukrán, majd a NATO elleni háború


2022. február 24-én Oroszország teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Bár az orosz erők jelentős eredményeket értek el a harcok első napjaiban, az ukrán védők visszaverték a Kijev és más nagyvárosok elfoglalására irányuló kísérleteket, és hamarosan ellentámadásokat indítottak az orosz állások ellen.
A Janukovics-kormány megdöntése és a Krím inváziójaA fggetlensg tere Kijevben
A függetlenség tere Kijevben

2013 novemberétől 2014 februárjának végéig tüntetők gyűltek össze a kijevi Maidan Nezalezhnosti-nál („Függetlenség téren”) az Euromaidan néven elhíresült tüntetéssorozaton. Ezek a tiltakozások több különböző szakaszból álltak, és Pres eltávolításával tetőztek. Viktor Janukovics , ami viszont heves szeparatista mozgalmat váltott ki az ország keleti régióiban.

2013. november végén Janukovics jelezte, hogy hajlandó társulási megállapodást kötni az Európai Unióval . Cserébe az európaiak követelték Julija Timosenko ellenzéki vezető szabadlábra helyezését, valamint alkotmányos és jogi reformok kezdeményezését. Az orosz sajtósnál tett látogatás után. Vlagyimir Putyin Moszkvában , Janukovics úgy döntött , hogy nem írja alá a megállapodást. 2015. január 1-jén úgy tűnt, hogy Ukrajna elkötelezi magát az Eurázsiai Gazdasági Unió mellett, amely egy orosz vezetésű EU- analóg , amelynek tagja lesz Kazahsztán és Fehéroroszország is.

orosz-ukrn hborVillámháborúnak indult, az évfordulóra NATO-OROSZORSZÁG  konfliktussá fajult
Fotó: AFP

Az orosz hadsereg egy hét alatt elfoglalja az ukrán fővárost, majd alig egy hónap leforgása alatt sikert sikerre halmozva megadásra kényszeríti Ukrajnát, amelynek vezetése addigra teljesen összeomlik, vagy külföldre menekül, vagy elesik. Ez a forgatókönyv lebeghetett a Kreml szemei előtt az invázió kezdetekor. És ez volt az a forgatókönyv, amelyből szinte semmi nem valósult meg. Egy év elteltével a határok ugyan nyugatabbra húzódnak, de elsöprő győzelemről, megadásról és a háború végéről még korai beszélni.

Ahogy az első térképünkön is látszik, február 23-án Ukrajna területéből csupán a 2014-ben annektált Krím-félsziget tartozott Oroszországhoz.


Az ország keleti részén található Donyecki és Luhanszki régió egy jelentős része, az úgynevezett Donbász pedig orosz szeparatisták kezében volt, akik kikiáltották ugyan saját népköztársaságaikat, azonban ezeket hivatalosan senki nem ismerte el. Oroszország is mindössze közvetlenül a támadás megindítása előtt tette ezt meg.

----------------

---------------


A háború első egy hónapja a meglepetés erejével hatott a világra, és ekkor még az oroszok is szép sikereket arattak. A Donbász területének további részei is hamar orosz kézre kerültek. A Fekete-tenger partján, Odessza irányába folyamatos volt az előrenyomulás, Mariupol, Melitopol, majd Herszon következett.

A nyílt terepen való haladással szemben azonban a nagyvárosoknál sokszor beletört az oroszok bicskája a védelembe. Mariupol hosszú és véres ostroma után lényegében a földdel majdnem egyenlővé tett város került Moszkva fennhatósága alá.


Herszon is nagyon hosszú időn át állta a sarat, így Odesszánál tényleges ostromra végül nem került sor.

Fotó: AFP

Az északi fronton Harkiv volt az egyik fő hadszíntér. Az egyik legnagyobb ukrán város elfoglalása azonban végül elmaradt. A legnagyobb blama kétségkívül Kijevnél érte az oroszokat, a főváros környékéről kellett a leghamarabb visszavonulniuk. A középső országrészben azonban tartották, és ki is tolták a vonalaikat, a Zaporizzsjai régióban is ádáz küzdelem dúlt, a világ pedig aggódva figyelte, hogy a háború nem tesz e kárt a zaporizzsjai atomerőműben, amely méreteit tekintve nagyobb, mint a tragikus sorsú csernobili.

A támadás csúcsán Oroszország a 603 ezer négyzetkilométer területű Ukrajna 160 ezer négyzetkilométere fölött vette át az irányítást, azonban ez a szám azóta lényegesen lecsökkent. A harmadik számú térképen az az állapot látható, mielőtt az ukrán hadsereg megindította volna a sikeres szeptemberi ellentámadást, melynek eredményeként novemberben több fronton is számottevő területeket sikerült visszafoglalnia a megszálló csapatoktól.


 

Ukrajna csapatai a Dnyeper nyugati partját szinte teljesen elfoglalták, és a Donbásznál is megközelítették a háború előtti határokat.

Mindez azért érdekes, mert Oroszország ősszel bejelentette a Donyecki, a Luhanszki, a Zaporizzsjai és a Herszoni régió annektálását, amelyet a világ szinte minden országa által illegitimnek minősített népszavazással csatolt magához.

Jelen pillanatban az annektált területek mintegy harmada Kijev ellenőrzése alatt van.

A Háború jelentős fordulópontjai, eseményei:

 1. Az invázió kezdete: 2022.02.23.
 2. A NATO infrastrukturális belépése : 2022.03.04.
 3. A " Bucsai csapda" : 2022.03.10.....
 4. A MOSZKVA cirkáló kilövése : 2022.04.14.
 5. Mariupol orosz elfoglalása: 2022.05.16.
 6. A NATO belépése a háborúba: 2022.09.01.
 7. A front "beáll"


Fotó: AFP

A Vlagyimir Putyin által ősszel meghirdetett részleges mozgósítás következtében a harcoló orosz csapatok létszámát sikerült megnövelni, így az ukrán ellentámadás is lendületét vesztette. November óta minimálisan mozognak a frontvonalak. A brit védelmi minisztérium adatai szerint a tavaly február 24. óta Oroszország által elfoglalt területek 54 százalékát Ukrajna már felszabadította mostanra.

Azt, hogy az egyéves évforduló után hogyan változnak a térképek, igencsak nehéz megjósolni, azonban a jelenlegi állás szerint még hosszú ideig a mindennapjaink részét képezik majd a háborúról szóló hírek.
Putyin...

Újra elszabadul az „igazi háború” Oroszország ellen, de az ország gondoskodni fog biztonságáról és megvédi Donbass lakóit – biztosította Vlagyimir Putyin elnök kedden a Vörös téri Győzelmi Felvonuláson.

A „nyugati globalista elitet” hibáztatta a történtekért, hangsúlyozva, hogy Moszkva számára nincsenek barátságtalan népek „sem nyugaton, sem keleten”, és bűnözőnek nevezte a jelenlegi kijevi rezsimet, túszainak pedig az ukrán népet.

A tavalyi évtől eltérően az elnök nem jelentett be új intézkedéseket a különleges katonai művelet résztvevőinek támogatására, de megjegyezte a FÁK-országok vezetőit, akik Moszkvába érkeztek a győzelem napjára. Putyinnal együtt Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetői tekintették meg a Vörös téren zajló felvonulást.

Az "új Oroszország elleni hadjáratról"

 • Ma, akárcsak a Nagy Honvédő Háború éveiben, a civilizáció ismét "döntő, fordulóponthoz" ért: "Ismét igazi háború robbant ki hazánk ellen , de visszavertük a nemzetközi terrorizmust, megvédjük a lakosokat, Donbasst, mi biztosítjuk a biztonságunkat."
 • A "nyugati globalista elitek" a hibásak, bíznak kizárólagosságukban, "kijátsszák az embereket és megosztják a társadalmakat, véres konfliktusokat és puccsokat provokálnak, gyűlöletet, russzofóbiát, agresszív nacionalizmust szítanak", "hogy továbbra is diktáljanak, rákényszerítik akaratukat a népekre."
 • Köztudott azoknak a célja, akik "cinikusan és nyíltan" "új hadjáratot gyártottak Oroszország ellen" összegyűjtve erre a "neonáci kártevőket a világ minden tájáról": "Céljuk - és nincs itt semmi új - hogy elérjük országunk összeomlását és pusztulását, áthúzzák a második világháború eredményeit, végleg megtörjék a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszerét, megfojtani a fejlődés minden szuverén központját.”
 • "Úgy tűnik, elfelejtették, mihez is bezetett a nácik őrült világuralomra vonatkozó követelése ."

Ukrajna tragédiájáról

 • "A túlzott ambíciók, az arrogancia és a megengedőség elkerülhetetlenül tragédiákká fajul. Pontosan ez az oka annak a katasztrófának, amelyet az ukrán népre zúdítottak . Túszai lettek az államcsínynek és a nyugati urak bűnözői rezsimjének, amely ennek nyomán alakult ki. alapon alkudozást jelent kegyetlen, önző terveik megvalósításában."

A Szovjetunió népeinek győzelméhez való hozzájárulásról

 • Oroszország mindig emlékezni fog arra, hogy a Szovjetunió összes népe hozzájárult a Nagy Honvédő Háború győzelméhez.
 • "Nagyon fontos, hogy a Független Államok Közösségének országainak vezetői ma itt, Moszkvában gyűltek össze , ebben látom az őseink bravúrja iránti hálás hozzáállást, együtt harcoltak és együtt nyertek."

A megosztott memóriáról

 • "Számunkra, Oroszország számára nincsenek barátságtalan, ellenséges népek sem nyugaton, sem keleten. Mint a bolygón élő emberek túlnyomó többsége, mi is békés, szabad és stabil jövőt akarunk látni ."
 • Oroszországban tisztelegnek az ellenállás résztvevői, az USA, Nagy-Britannia és más államok szövetséges hadseregeinek katonái előtt, tisztelegnek "Kína katonáinak bravúrja a japán militarizmus elleni harcban". "Meggyőződésem, hogy a szolidaritás és a partnerség tapasztalata a közös fenyegetés elleni küzdelem évei során felbecsülhetetlen értékű örökségünk. Erős támasz most, amikor egyre nagyobb lendületet kap a visszafordíthatatlan mozgás egy igazságosabb többpólusú világ felé <...>. "
 • Bűnt követnek el azok, akik "kegyetlenül és hidegvérrel" rombolják a szovjet katonák emlékműveit, lerombolják a tábornokok emlékműveit, és megpróbálják "kitörölni és rágalmazni" az igazi hősök emlékét .

A különleges katonai művelet résztvevőiről

 • " Büszkék vagyunk a különleges hadművelet résztvevőire, mindenkire, aki a fronton harcol, aki a frontot biztosítja a tűz alatt, megmenti a sebesülteket. Nincs most fontosabb a harci munkádnál. Az ország biztonsága nyugszik ma rajtatok múlik államiságunk és népünk jövője rajtatok."
 • "Az egész ország összegyűlt , hogy támogassa hőseinket. Mindenki készen áll a segítségre, imádkoznak érted."

Vörös tér...

Amikor Vlagyimir Putyin kedden színpadra lép, hogy megemlékezzen a náci Németország felett aratott szovjet győzelemről, a Vörös téren tartott beszédét egy viharos hét előzte meg, amikor drónok támadták meg a Kreml-et, és egyik legfőbb háborús vezetője lázadással fenyegetőzött .

A múlt szerda eleji drámai felvételek két drónról, amint a Kreml, a történelmi hatalmi székhely falai felett átrepültek, rávilágítottak az orosz főváros szívében található sebezhetőségekre, ami Moszkvát sújtotta.


A hatóságok betiltották a drónok használatát, és elkezdték zavarni a GPS-jeleket, aminek következtében a taxik a Moszkva-folyóban tartózkodtak az utazást segítő alkalmazásokon. Sietve távcsövet adtak át a rendőrségnek, hogy észleljék a beérkező drónokat.

„Olyan idegesség uralkodik, amit még soha nem láttam” – mondta a moszkvai polgármesteri hivatal egyik tisztviselője. "De a győzelem napjának mennie kell, nincs más lehetőség" - tette hozzá, névtelenül nyilatkozva.

Sokatmondó, hogy pénteken Putyin megtette a szokatlan lépést, hogy megvitassák a május 9-i győzelem napi felvonulás előkészületeit Oroszország legmagasabb állami tisztviselőiből, valamint a védelmi és biztonsági ügynökségek vezetőiből álló biztonsági tanácsával.

Már a Kreml elleni dróntámadás előtt a jelek szerint nyugtalanság mutatkozott az orosz vezetésben az ünnepségek miatt, az ukrán csapásoktól való félelem közepette.

Legalább hat oroszországi régió lemondta az ünneplést , a határtól 400 mérföldre lévő régió közül a legkésőbbiek.


Moszkvai dikok korabeli divatba s szovjet stlus egyenruhba ltzve adjk el a Gyzelmi keringt a Moszkvban megrendezett Gyzelem Napi nnepsg keretben
Moszkvai diákok korabeli divatba és szovjet stílusú egyenruhába öltözve adják elő a Győzelmi keringőt a Moszkvában megrendezett Győzelem Napi ünnepség keretében. Fénykép: Alexander Zemlianichenko/AP

A győzelem napja, amikor az oroszok az általuk „nagy hazafias háborúnak” nevezett 1945-ös végpontot ünneplik, fokozatosan Vlagyimir Putyin orosz identitásról alkotott víziójának központi elemévé vált 23 éves kormányzása alatt.A gondosan megszervezett győzelmi felvonulások, amelyek országszerte zajlanak, hagyományosan lehetőséget kínálnak a Kremlnek arra, hogy megmutassák a modern orosz katonai erőt.

„Putyin számára ez az év messze a legfontosabb eseménye” – mondta Andrej Kolesnikov, a moszkvai székhelyű Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért vezető munkatársa.

"Putyin teljes legitimitását a felvonulásból meríti, és a náci Németországot legyőző hadsereg közvetlen utódjának állítja be magát."

Tekintettel erre, a Kreml fontosságára, a moszkvai felvonulás folytatódik – mondta Kolesnikov.

"Ez egyben Putyin esélye, hogy megmutassa a nemzetnek, hogy továbbra is erős, és ő irányítja az úgynevezett különleges katonai műveletet Ukrajnában " - tette hozzá Kolesnikov.

De úgy tűnik, hogy május 9-e előestéjén Oroszország távolról sem diadalmaskodik egy olyan háborúban, amelyről kezdetben néhány hétig tartott.

Moszkva 160 mérföldes íven átívelő téli és tavaszi offenzívája , amely februárban kezdődött Kelet-Ukrajnában, elképesztő költségek mellett minimális nyereséget hozott az országnak.
Nyugati tisztviselők becslése szerint csak december óta több mint 20 ezer orosz katona halt meg az ukrajnai harcokban.

A modern nyugati fegyverekkel támogatott Ukrajna hamarosan elindítja saját, régóta várt ellentámadását az elveszett területek visszafoglalására.

A Kreml aggodalmait tovább fokozza, hogy Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér csütörtökön egy figyelemre méltó, szókimondással teli videót rögzített, amelyben személyesen a védelmi vezetőket okolja az ukrajnai harcosok által elszenvedett veszteségekért . Prigozhin külön üzenetben azt is közölte, hogy Wagner-csapatai május 10-én, a győzelmi parádé másnapján elhagyják az ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut várost.

Azokban a városokban, ahol a felvonulások zajlanak, szakértők szerint az ünnepségek alapos olvasása valószínűleg megmutatja, hogy a háború milyen feszültséget és károkat okoz a hadseregben.

„A legtöbb katonai felvonuláson csak hadkötelesek vonulnak fel, mert az összes szerződéses katona Ukrajnában tartózkodik” – mondta Dara Massicot, a Rand Corporation vezető politikakutatója.

„Mivel a szárazföldi erők nagy része Ukrajnában vesz részt, egyes régiók kénytelenek lesznek kreatívak lenni, és a katonai oktatók és más személyzet fontosabb szerepet kell játszania, hogy a normálisság látszatát keltsék” – tette hozzá Massicot.

Vlagyimir Putyin orosz elnk 2022-ben a Gyzelem Napjn rszt vesz a Halhatatlan Ezred felvonulsban amelyen a rsztvevk a msodik vilghborban harcol rokonok kpeit tartjk kezkben
Vlagyimir Putyin orosz elnök, középen részt vesz a 2022-es Győzelem Napján a Halhatatlan Ezred felvonulásában, amelyen a résztvevők a második világháborúban harcoló rokonok képeit tartják kezükben. A felvonulást idén megszüntették. Fénykép: Jurij Kochetkov/EPA

Május 9. egyik legismertebb eseménye, a Halhatatlan Ezred felvonulása – a második világháborús veterán rokonok arcképével felvonultató ünnepélyes felvonulás – szintén idén lemaradt.


Massicot szerint az ilyen lépések egyik magyarázata az, hogy a hatóságok attól tartanak, hogy a felvonulás végül rávilágíthat az orosz veszteségek valós számára Ukrajnában, és a rokonok hozzák magukkal a jelenlegi háborúban elhunytak portréit.

Kolesznyikov szerint kedden Putyin valószínűleg történelmi párhuzamot von a két háború között, hamisan Ukrajnát a náci Németország utódjaként képzelve el.

A tavalyi győzelmi parádés beszédében azt állította, hogy az orosz hadsereg Ukrajnában harcol, „hogy a világon ne legyen helye mészárosoknak, gyilkosoknak és náciknak”.

„A győzelem a miénk lesz, mint 1945-ben” – jelentette ki Putyin akkor.

A második világháborúnak szentelt Moszkva központjában található múzeum azóta egy magával ragadó kiállítást nyitott, amely az ukrajnai háborút és a náci Németország felett aratott győzelmet mutatja be.


De annak ellenére, hogy a Kreml arra törekszik, hogy a háborút az ország túléléséért folytatott egzisztenciális harcként fogalmazza meg, a jelek szerint egyesek az országban továbbra sem hajlandók feláldozni saját jólétüket azért, amit a Kreml a legfőbb ügynek állít.

A független Levada közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint az oroszok többsége nem hajlandó havi 1000-2000 rubelt (10-20 fontot) fizetni az ukrajnai katonák szükségleteinek kielégítésére.

Ugyanez a közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a „szorongás” és a „félelem” volt a leggyakrabban felsorolt ​​érzelmek, amikor a válaszadókat az új elektronikus hadkötelezettségről kérdezték, amely megnehezíti a fiatalok számára a tervezet kibújását, mivel automatikusan megtiltja a nyilvántartott hadkötelesek elhagyását az országból.

„A nemzet alkalmazkodott a háború valóságához” – mondta Kolesnikov.

„De ez nem jelenti azt, hogy az emberek mindent hajlandóak feláldozni. Ha van lehetőség a pálya szélén maradni, boldogan élnek vele.”Miután Putyin úgy döntött, hogy egyoldalúan felmond, illetve semmibe vesz minden atomfegyverrel kapcsolatos szerződést nem lehet tudni, hogy a jövőben kinek mennyi atomfegyvere lesz.

Vagyis maradnak a 2018-2021-es adatok, innen kezdve hivatalosan semmit se fogunk megtudni. Remek.

Kb. így áll most a helyzet:

 

A Federation of American Scientists (FAS) nevű szervezet atombiztonsági szakértőinek 2021-es tanulmánya alapján Oroszország stratégiai nukleáris fegyvereinek többségét szárazföldi interkontinentális rakéták hordozzák. A kutatók szerint 260 darab SS-25 és SS-27 típusú,


 

rakétasilókból és mobil indítóállásokról bevethető interkontinentális rakétájuk van, melyeken 1–4, egyenként 100–800 kilotonnás töltet található (egy 1 kilotonnás nukleáris fegyver ezer tonna TNT robbanóerejének feleltethető meg). Továbbá van még 46 darab SS-18 szárazföldi interkontinentális rakétájuk, amelyekre 10 darab 500–800 kilotonnás nukleáris töltet szerelhető. Az atomfegyvereik másik jelentős része Delta és Borej-osztályú ballisztikus rakétákkal felszerelt nukleáris meghajtású tengeralattjárókon (SSBN) van.


 

 A róluk indítható 176 rakéta többsége 4–6 darab 100 kilotonnás töltettel rendelkezik. Emellett az orosz légierő 55 Tu-95 bombázóról és 13 Tu-160 szuperszonikus bombázóról indítható, nukleáris töltetet hordozó robotrepülőgépet képes bevetni.


Az Egyesült Államok stratégiai nukleáris fegyvereinek nagy része az amerikai haditengerészet 14 darab, Ohio-osztályú ballisztikus rakétákkal felszerelt nukleáris meghajtású tengeralattjáróján található, melyek az Atlanti-óceánban és a Csendes-óceánban járőröznek. Az Ohio-osztályú tengeralattjárókon 20 Trident II D5 típusú ballisztikus rakéta kap helyet, melyek egyenként 1–12 nagy pontosságú, 90–100 kilotonnás W76 vagy 475 kilotonnás W88 töltetet hordoznak.

 


 Emellett 400, egy darab 300–350 kilotonnás nukleáris töltettel felszerelt Minuteman III típusú interkontinentális ballisztikus rakéta van Montana, Észak-Dakota, Nebraska és Colorado államok területén, megerősített rakétasilókban.


 

Az amerikai stratégiai arzenál maradékát B-52 bombázók által szállított ALCM robotrepülők, illetve a B-2 lopakodó bombázók B61 vagy B83 típusú bombái jelentik.

A NATO katonai szövetség másik két atomhatalma, az Egyesült Királyság 120, míg Franciaország közel 280 bevetésre kész nukleáris fegyvert birtokol. Az Egyesült Királyság ezeket kizárólag négy, Vanguard-osztályú, ballisztikus rakétákat szállító atom-tengeralattjárón tárolja, melyeken 1–8 brit nukleáris töltetet 8 amerikai Trident II D5 ballisztikus rakéta hordoz.


 

Franciaország szintén négy hasonló, Triomphant-osztályú tengeralattjárót birtokol, melyeken 16 darab M51 interkontinentális hatótávú ballisztikus rakéta teljesít szolgálatot, egyenként 6–10 darab 100 kilotonnás TNO nukleáris töltettel. A britekkel ellentétben azonban a francia légierő és a francia haditengerészt fel van szerelve „nem stratégiai” nukleáris fegyverekkel is. A közel 60 darab, 300 kilotonnás töltetű ASMP-A szuperszonikus robotrepülőt Rafale vadászgépek képesek hordozni.

 


 

Az Oroszországon és a NATO-n kívüli atomhatalmak jelenleg nem azonnali bevetésre kész nukleáris fegyverekkel rendelkeznek. A FAS szakemberei szerint Kínának 350, Pakisztánnak 165, Indiának 160, Izraelnek 90, míg Észak-Koreának 20 nukleáris töltet van a birtokában.

 

Azért most berezelni nem érdemes senkinek.

Egyrészt ezek a számok már töredékek a 70-es évek atomőrületéhez képest. Másrészt , nincs értelme tovább fokozni a darabszámot,mert ez bővel elég 100 világvégéhez, nagyon drága, a leszerelése pedig még drágább.

K.Z.E.

Vajon, milyen Oroszország gazdasági
állapota?

USA és az EU szankciói miatt az elemző cégek is a sötétben tapogatóznak, hiszen a gazdasági kapcsolatok szinte megszűntek, az export-import adatok nem is léteznek, a GDP- re csak tippelni
lehet.
Vagyis egy Fekete Lyuk !
Ez pedig a háborút viselő EU-nak elég nagy baj. Ugyanis a háborút a gazdaság nyeri nem a katonák. Így a szankciók duplán visszaütnek. Az orosz gazdaság a világ országai között a 6. , míg az európai országok között a 2. helyen áll a GDP-t tekintve PPP -ben, amelyet 2023-ban 4,49 billió dollárra becsültek ( az IMF szerint ) [1] . A nominális GDP-t tekintve (2023-ban 1,78 billió dollár ) Oroszország a világon a 9. , Európában pedig az 5. helyet foglalja el ( az IMF szerint ).

Ez az IMF becslése.Azonban ezek csak számok.
Kérdés menyit fordít a háborúra az ország?
Putyin egyértelművé tette, hogy NINCS FELSŐ HATÁR a költségvetésben, vagyis a hadi kiadások az egekbe is szökhetnek, akkor is véghez viszik terveiket.A
Nyugati államok persze erre nem lesznek képesek és gondolom nem is akarnak ilyen drasztikus mélyrepülést a lakosságot súlyosan érintő kérdésekben. Hát ŐK a Jóléti Államok.

Az orosz gazdaság a szénhidrogén exportra épül. Ha megnézzük a háború előtti kereskedelmi partnereket
Exportpartnerek 2022-ben :
           
              Kína 50%
              India 12% 
              Brazília 10%
              Fehéroroszország 5%...
A fennmaradó huszon % az EU és a világ többi országa.Ebből láthatjuk, hogy Putyin miért nem sírja el magát, az EU és az USA bohóckodásán.
Az oroszok tovább nyitnak keletre, ide pumpálják a mi olcsó olajunkat és kész.