Új fegyver, új dilemmák...

Először is le kell szögeznünk bizonyos tényeket:
- Biden az európai szövetségeseinek ajánlotta fel ezt a lehetőséget! Az USA saját- több ezres- nagyságrendű F 16-osairól szó sincs.
- Az F–16 Fighting Falcon  egy 1974- es kitűnő tervezésű vadászrepülőgép, amit azóta is fejlesztenek. A fejlesztési csomagokat " Block" -oknak hívják.
-Nevetséges,hogy Európának felajánlják pont ezt a típust, hiszen a 30-40 repülőtípusból ez csak 1. Miért pont ezt? Mert jól hangzik, hogy F-16? Vagy, mert ezt ismeri a nép leginkább? Inkább azért,mert ez amerikai és többségük leamortizálódott 1990 körüli "BLOCK".
- Európának megvan a saját repülőgép ipara, saját típusokkal. A francia Mirage,
Index - Klfld - Meghalt az eltnt francia katonai gp legnysge
 vagy a Rafale.
Rafale-k Indonzinak
Itt a több európai ország csúcsgépe az Eurofighter. Spain orders 20 Eurofighter jets under landmark contract to modernise its  combat aircraft fleet  Airbus

Ezekről egy szó sem esik.Miért???
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Valójában egész Európának alig van gépe. Egyszerűen nincs.Nem készültek háborúra.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Amire Biden gondolhatott, az valószínűleg a holland F16 flotta. De, hogy is állnak ezek?

Nem kell nagy angol tudás, a dátumok elárulják, hogy jobb esetben fel tudnak szállni, némelyikük a frontra is eljuthat. Hát menjenek...Ezek még a régebbi Mig-29 -eseknek se lesz gond, nem beszélve a Szuhoj 27-30-35 szériáról. Szerbia jabb kt MiG-29-es vadszgpet kapott Fehroroszorszgtl
JETfly -

Összefoglalva: Biden a szemetet kisöpörtetné Európából, hogy az újgenerációs pl. F-35 széria számára helyet találjon, megint Európa pénzén. Defense Department Improves Ready for Issue Rate for F-35 Parts  US  Department of Defense  Defense Department News

Törökország USA csatlóssá válik

Erdogan diktátor.A török haderő a legerősebb Európában. Bidennek és a NATO-nak mindig egy plusz kör megnyerni a törököket.Ez vagy sikerül vagy nem Putyin ellen.
Az ellenzék EU és NATO elkötelezett, a törökök a németek sorsára jutnának.
 

A magyar gázimportnak annyi meg egy bambi

Gázellátásunk a háború elhúzódásával egyre bizonytalanabbá válna.A balkáni csővezeték a Nord Stream sorsára jutna.

Putyin is hátast fog dobni a fronton

Putyin és Erdogan kapcsolata kollegális,diktátori kollegális :-)
Nem mindegy Oroszországnak, hogy a törökök 2000 drónt küldenek Ukrajnába, vagy épp csatlósállamként, USA parancsra 50.000 -et.

NATO egység...

Teljes az egység a NATO-ban

A védelmi erők többi tagja koordinálja a küldetést Németországból és Brüsszelből – mondta.

Ukrán szervizes a Vallon által gyártott fémdetektorral. Fotók forrása: ArmyInform

A kiképzés az EUMAM Ukraine része , az Európai Unió Ukrajna Fegyveres Erői számára kiképző missziója, amelynek során az ukrán katonák az unió tagállamai által biztosított kiképzésen vesznek részt az orosz agresszió visszaszorításában nyújtott segítség keretében.

A támogatás részeként Írország kötelezettséget vállalt arra, hogy legfeljebb 30 védelmi erőt küld kiképzésre olyan területeken, mint a hadianyag-ártalmatlanítás és a taktikai orvoslás.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Királyság tavaly 1000 Vallon fémdetektort és 100 bombaélesítés-mentesítő készletet adott át Ukrajnának. Ez a felszerelés szükséges az aknamentesítéshez, hogy biztosítsák a felszabadított ukrán területek biztonságát, beleértve a polgári házakat és az infrastruktúrát.

A Vallon fémdetektorok segíthetik a katonaságot az aknamezők felderítésében és az utazási útvonalak megtisztításában.

Segítenek abban is, hogy a polgári infrastruktúra és az otthonok megtisztuljanak a robbanásveszélyes tárgyaktól, lehetővé téve az emberek számára, hogy biztonságosan visszatérhessenek otthonaikba a megszállt területeken.

Az UAF Vallon fémdetektora. Fotók forrása: ArmyInform

A robbanóanyag-ártalmatlanító készleteket pedig arra tervezték, hogy semlegesítsék a fel nem robbant orosz bombák, lőszerek és rögtönzött robbanószerkezetek gyújtóját.

Ez a berendezés az egyik legújabb a felszerelések széles skálájában, amelyeket az Egyesült Királyság Ukrajnának adott át, hogy támogassa az oroszországi teljes körű invázió elleni harcot.

Nem tuti az Erdogan befutó...

Recep Tayyip Erdogan trk elnk tmogati trk zszlkat lengetnek s ujjonganak a vlasztsi kampnya sorn Ankarban 2023 prilis 30-nKép forrása,ADEM ALTAN/AFP
Képaláírás,A török ​​választók jelentős döntés előtt állnak, amely hatással lesz országuk politikai és gazdasági jövőjére

Írta: Paul Kirby, BBC hírek, Kiss Zoltán Emil fordítás,utómunkák

Történelmi fordulóponthoz érkeztek a törökök – két éllovas közül választanak az elnöki posztra, drámaian eltérő utakat kínálva országuk jövőjéhez.

Recep Tayyip Erdogan több mint 20 évnyi kormányzás után erős, többoldalú Törökországot és hatmillió munkahely teremtését ígéri, és azzal vádolja a Nyugatot, hogy megpróbálják lebuktatni.

Legfőbb riválisa, Kemal Kilicdaroglu, széles ellenzék által támogatott, vissza akarja terelni ezt a NATO-tagállamot egy nyugatbarát, demokratikusabb álláspont felé.
Az elnök azzal vádolja ellenfeleit, hogy "LMBT-pártiak", míg iszlamista gyökerű pártja a család oldalán áll.

Nagy pillanat a török ​​uralom számára


2017 óta Erdogan úr hatalmas elnöki jogkörrel irányítja Törökországot egy hatalmas ankarai palotából. Ügyvezető elnökként szükségállapotot hirdethet ki, és kiválaszthat vagy elbocsáthat köztisztviselőket.

Ha nyer, nem sok minden fog változni – mondja Selim Koru, a törökországi Tepav agytröszt tagja. Hatásköre már olyan széles, hogy nem kívánja tovább bővíteni őket, mondja.


Ám a leváltani vágyó férfi le akarja vetni az elnöki rendszert, és "pártatlan" vezetővé akar válni, aki nem kötődik politikai párthoz.
Kilicdaroglu úr azt mondta, hogy visszaállítja Törökországot a parlamentnek és a kormányfőnek, valamint újjáéleszti a független bíróságokat és a szabad sajtót. "Szolgálni fogom Törökország mind a 85 millió állampolgárát. Tiszteletet fogok mutatni mindannyiótoknak" - ígérte.

Recep Tayyip Erdogan trk elnk 2015 prilis 22-n elstl egy dszrsg mellett az ankarai elnki palotbanKép forrása,A török ​​elnökség / Yasin Bulbul/Anadolu Ügynökség
Képaláírás,Erdogan elnök elsöprő végrehajtói hatalomra tett szert az ellene 2016-ban elhibázott puccs után.

A szövetségébe tartozó másik öt pártnak egy-egy alelnöke lenne, csakúgy, mint párttársainak, akik Ankara és Isztambul polgármesterei.Mielőtt megszakítanák a nagyhatalmú elnökséget, előfordulhat, hogy annak hatalmát kell használniuk a reformok végrehajtására, ha nem rendelkeznek kellő ellenőrzéssel a parlament felett.Május 14-én parlamenti és elnökválasztás is lesz.Keletre vagy nyugatra nézve


Törökország része a Nyugat NATO-védelmi szövetségének, de az Erdogan-elnökség szoros kapcsolatokra törekedett Kínával és Oroszországgal is, megvásárolt egy orosz S-400-as légvédelmi rendszert, és a választások előtt felavatott egy orosz építésű atomerőművet - Törökországban az elsőt.
Többoldalú álláspontot hirdet, Törökországot "a béke és biztonság szigetének" tekintve, és Ankarát közvetítőként ajánlja fel az ukrajnai orosz háborúban.Ellenfele és szövetségesei eközben szeretnének visszatérni az Európai Unióhoz való csatlakozás folyamatához, és vissza akarják állítani Törökország katonai kapcsolatait az Egyesült Államokkal, miközben fenntartják a kapcsolatokat Oroszországgal.Ha Erdogan úr hatalmon marad, Selim Koru úgy véli, továbbra is el fogja tolni Törökországot a Nyugattól anélkül, hogy elhagyná a NATO-t. "Középtávon vagy távoli jövőben el akarja juttatni Törökországot egy olyan ponthoz, ahol a NATO-tagság irreleváns."Magas infláció vagy ortodox közgazdaságtan?


Ez egy válságos pillanat Törökország gazdasága számára is. Az infláció hivatalosan 43,68%, és a törökök megélhetési válsága sokkal súlyosabb, mint a legtöbb. Sokan azt mondják, hogy a valós infláció sokkal magasabb.A korai Erdogan-évek az erős gazdasági növekedés és a hatalmas építési projektek jelszavai voltak. Törökország pedig mindig szorosan ragaszkodott az IMF-fel kötött hitelmegállapodásaihoz.De az elmúlt években kormánya felhagyott az ortodox gazdaságpolitikával. Fokozatosan aláásta a jegybank függetlenségét – mondja Selva Demiralp, a Koc Egyetem közgazdászprofesszora, és gyorsan egymás után menesztette három elnökét.
Az infláció megugrott, mivel a kamatlábakat alacsonyan tartották – miközben Törökország valutája a líra leértékelődött a kereskedelmi mérleg javítása és az export fellendítése érdekében.Az emberek egy helyi utcai piacon vsrolnak 2023 mjus 3-n IsztambulbanKép forrása,Burak Kara/Getty Images
Képaláírás,A hivatalos inflációs ráták 44%-ra csökkentek, de a törökök szerint a reálinfláció a boltokban és a piacokon magasabbnak tűnik

Erdogan továbbra is magas növekedést, hatmillió új munkahelyet és nagy lökést ígér a turizmusnak, de Demiralp professzor úgy véli, hogy politikája akár 45%-os inflációt is képes tartani a következő hónapokban.Ha Kemal Kilicdaroglu és szövetségesei megnyerik az elnöki és parlamenti posztot, úgy véli, hogy az ortodox gazdaságpolitikához való visszatérés és a független központi bank 2023 végére 30%-ra csökkenti az inflációt, és azután is tovább csökken.Még ha ez magasabb kamatszintet is jelent, Demiralp professzor úgy véli, hogy Törökország erőteljes növekedést élvezhet a külföldi befektetésekből: "Jelenleg Törökország meglehetősen olcsó, elhelyezkedése, fiatal lakossága és infrastruktúrája kölcsönösen előnyös befektetési lehetőségeket kínál a nemzetközi befektetők számára."A Nord Stream katasztrófa


Az orosz SS-750-es különleges hajót, amelynek fedélzetén mini-tengeralattjáró van, az Északi Áramlat csöveinek szabotálási helye közelében fényképezték le – erősítette meg a dán Védelmi Parancsnokság.


Az SS-750 tpus orosz klnleges haj amelyet a P524 Nymfen dn jrrhaj figyelt meg s fnykpezett le 2022 szeptember 22-n Ez egy rgebbi kp az orosz vdelmi minisztriumtl


Az SS-750 típusú orosz különleges hajó, amelyet a P524 Nymfen dán járőrhajó figyelt meg és fényképezett le 2022. szeptember 22-én. Ez egy régebbi kép az orosz védelmi minisztériumtól.Az SS-750-es orosz különleges hajó az Északi Áramlat csövek közelében volt négy nappal a csövek tavaly szeptember 26-i felrobbantása előtt. A különleges hajót tenger alatti műveletekre tervezték, és egy AS-26 Priz típusú mini tengeralattjáróval rendelkezik.

A Norvég Védelmi Parancsnokság egy iratvizsgálatra adott válaszában megerősíti, hogy az orosz hajóról 26 fotó készült egy dán járőrhajóról, amely 2022. szeptember 22-én Bornholmtól keletre volt.

„Hihetetlenül érdekes. Az SS-750 egy speciális hajó, amelyet pontosan víz alatti műveletekre terveztek” – mondja Joakim von Braun svéd kutató, Oroszország-szakértő és hírszerzési szakértő.

Jacob Kaarsbo, aki az Európa agytröszt vezető elemzője, korábban 15 évig a Védelmi Hírszerző Szolgálatnál dolgozott, úgy véli, hogy az információk "világosítanak arra, hogy mi is zajlott a térségben az elmúlt napokban".

"Az SS-750 a legérdekesebb hajó a megerősítéshez, mert tudjuk, hogy képes végrehajtani egy ilyen műveletet" - mondja Jacob Kaarsbo.

Az információk korábban felfedték, hogy a Norvég Védelmi Parancsnokság birtokában van 112 orosz hajóról készült kép a térségben. De ez az első alkalom, hogy a védelem megerősítette, hogy ez az SS-750-es orosz hajó a mini-tengeralattjáróval a fedélzetén.

A Norvég Védelmi Parancsnokság ugyanakkor megtagadja a hozzáférést az orosz különleges hajó fotóihoz, mivel a fotók "hírszerzési jellegűek", és "a hírszerzési munka részét képezik".

Számos orosz haditengerészeti hajó

A német T-Online média és a nyílt forráskódú hírszerzési elemző, Oliver Alexander korábban leírta, hogy az SS-750-es különleges hajó egyike volt annak az összesen hat orosz haditengerészeti hajónak, amelyek a területen tartózkodhattak a robbantást megelőző napokban. a csővezetékeket. Ezt többek között névtelen forrásokból származó információkra és műholdképekre alapozták, amelyek azt mutatták, hogy az SS-750 egy időben hagyta el a kalinyingrádi kikötőt, mint többek között az Aleksandr Frolov és az SB-123 hajó.

Ezek a műholdfotók, valamint egy vontatóhajó AIS-adatai azt mutatják, hogy az SS-750 2022. szeptember 21-én 00:22-kor indult Kalinyingrádból. Az AIS-adókat általában nagyobb hajók használják a radarok kiegészítésére. Jeleket küldenek a hajó nevéről, számáról, irányáról, merüléséről és sebességéről, így felhasználhatók a hajók mozgásának feltérképezésére.

Az SS-750 még az AIS nélkül is vitorlázott. Az Alexandr Frolov vontatóhajó AIS-ja azonban bekapcsolva volt, amikor az orosz haditengerészeti kikötőből indult. Az erről a hajóról származó AIS-adatok azt mutatják, hogy a haditengerészeti hajók köteléke Bornholm felé tartott, de Lengyelországtól északra a vontatóhajó AIS-e is kikapcsolt. Eddig azt feltételezték, hogy az SS-750 és a másik öt hajó továbbment arra a területre, ahol néhány nappal később az Északi Áramlat csöveket felrobbantották. Most a Védelmi Parancsnokság megerősítette, hogy az SS-750-est észlelték a területen.

„Ez egyértelmű megerősítés. Ez a hajó része Oroszország tengeralattjárókra és víz alatti hadműveletekre való felkészültségének. Elméletileg az a hajó más okok miatt is ott lehetett, de az időzítés, hogy pontosan azon a helyen legyen, különleges” – mondja Oliver Alexander elemző.

Joakim von Braun a polgári és katonai svéd hírszerző szolgálatoknak egyaránt dolgozott, és tankönyveket írt az orosz hírszerző szolgálatokról és az orosz katonai víz alatti tevékenységekről.

Összekapcsolja azokat az új információkat, amelyek szerint a dán védelem megfigyelte az SS-750-est a Bornholmtól keletre eső területen, valamint a hat orosz haditengerészeti hajóról szóló korábbi pletykákat:

„Ez azt jelzi, hogy a korábban napvilágra került információk nagy része helytálló. Az említett hat hajóból álló csoport pontosan erre a művelettípusra van összeállítva. Nagyon valószínű, hogy ezek a hajók részt vettek a szabotázsakcióban” – mondja Joakim von Braun.

Több ország hajót küldött

Az SS-750-ről készült 26 felvételt a dán P524 Nymfen járőrhajó készítette 2022. szeptember 22-én.

Ahogy az Információ korábban leírta , több ország katonai alakulatának reakciójából egyértelműen kiderült, hogy valami gyanús dolog történt a 21-22. 2022. szeptember a Bornholmtól keletre fekvő területen. Órákon belül mind a dán, mind a svéd és a német védelmi erők hajókat küldött a területre, amelyet Svédországból és Lengyelországból is megfigyelő repülőgépek járőröztek.

Ráadásul amerikai hajók is voltak a közelben, ahogy egy amerikai megfigyelőhelikopter is a levegőben volt a Balti-tenger felett.

A dán P524 Nymfen járőrhajó szeptember 21-én este indult ki Rødbyhavnból, és nem sokkal reggel hat óra után érkezett meg a Bornholmtól keletre fekvő területre.

 

A járőrhajó ide-oda vitorlázott a robbanási pontoktól délre és keletre, és egy ponton lelassult, hogy gyakorlatilag mozdulatlanul feküdjön a területen.

Ezért valahol ezen az útvonalon fényképezték le az orosz hajót. Egyelőre nem tudni, mit tartalmaz a védelem fennmaradó 86 orosz hajóról készült képe.

A védelmi parancsnokság egyelőre nem kívánt részletezni, hogy a P524 Nymfen mit csinált a térségben, csupán írásban válaszolt:

"A P524 Nymfen 2022. szeptember 22-i mozgása a dán vizeken a vízfelügyelet részeként telepített egység szokásos feladatmegoldását követte."

Az adatok azonban azt mutatják, hogy öt év óta először járt a P524 Nymph a területen. Jacob Kaarsbo a dán járőrhajó és a nemzetközi hajók vitorlázási mintáját is rendkívül szokatlannak értékeli.

„Úgy tűnik, mind Dánia, mind Svédország olyan minta szerint járőrözik, amely távol áll a megszokottól. Nem az a hely, ahol sem a svédek, sem a dánok nem szoktak kijönni. Egy teljesen átlagos szeptemberi napon az a normális kép, hogy ilyesmi nem történik meg” – mondja.

Az információk korábban arról kérdezték a Védelmi Parancsnokságot, hogy a P524 Nymfent kiküldték-e a mini-tengeralattjáróval felszerelt SS-750 orosz hajó és legfeljebb öt másik, egyidejűleg jelen lévő orosz haditengerészeti hajó visszaverésére.

De a Védelmi Parancsnokság erre nem fog válaszolni.

Az Északi Áramlat robbanásait jelenleg a dán, a svéd és a német hatóságok is vizsgálják. Nem tudni, mikor fejeződnek be ezek a vizsgálatok.

S.K.

A CIA dönt az EU bővítéséről

Ne érjen meglepetés senkit. A CIA teszi rá a pontot az i-re a csatlósországok felvételét illetően.


Mint jól tudjuk az EU az USA és a NATO gazdasági SZEKCIÓ :-) -ja.
A szlogent mindenki jól ismeri: Az Európai Unió további bővítése nyitva áll minden olyan európai demokratikus , szabad piaccal rendelkező ország előtt , amely hajlandó és képes a jogszabályokat az uniós joggal összhangba hozni. Az Európai Unió, mint Európai Szén- és Acélközösség 1952-es megalakulása óta a bővítések hatról huszonnyolcra növelték a tagországok számát. A beutazás feltételeit az 1992-ben elfogadott koppenhágai kritériumok tartalmazzák , amelyeket a Maastrichti Szerződés rögzít (49. cikk). Azt, hogy egy ország európai-e , az uniós intézmények által végzett politikai értékelés határozza meg.

A szög Törökország felvételénél bújt ki a zsákból!
Az amerikai CIA besorolása szerint:
 "Törökország fejlett ország az Európa Tanácsban a hetedik és a tizenötödik a világon , a vámuniós megállapodás hatálybalépése óta tagja az EU- val létrejött vámuniónak. Törökország és az EU között 1996-ban. Törökország az OECD (1961), az EBESZ (1971) egyik alapító tagja , 1992 óta a Nyugat-Európai Unió társult tagja . Ezen kívül Törökország alapító tagja az ipari G20- nak (1999), amely szoros kapcsolatban áll az Európai Unióval. Az ország is része a regionális csoportnak, mint az ENSZ " Nyugat-Európa és más államok ".
"Az EU Törökország rovására történő bővítése nem hasonlítható össze a múltban történt bővítésekkel. Az Európa erejét megtestesítő egyetemes értékek, amelyek a kereszténység alapvető értékei, elvesztik erejüket egy olyan nagy iszlám állammal, mint Törökország” ...
Derül ki a CIA jelentésből.
Túl erős, iszlám, nem való csatlósnak!


Az EU és jelenlegi csatlós államai (rózsaszínben)
HÍREK

Finnországot benyelte a NATO Az erőszakos terjeszkedés újabb áldozata Finnország.

70 éves semlegességét, európai dicső történelmét dobta a szemétbe a nemzet.

Finnország kedden lett az észak-atlanti szövetség 31. tagja.


Pekka Haavisto finn külügyminiszter azzal fejezte be a csatlakozási folyamatot, hogy hivatalos dokumentumot adott át Anthony Blinken amerikai külügyminiszternek a NATO brüsszeli központjában.

Ezzel az amerikai hódoltság papíron is szentesítve lett!


Blinken "történelmi napnak" nevezte Finnország NATO-csatlakozását, és azt mondta, hogy ennek oka Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúja.


"Arra hajlok, hogy talán ez az egyetlen dolog, amit Putyin úrnak köszönhetünk, mert ismét felgyorsította azt, amit állítása szerint meg akar akadályozni az orosz agressziót" - mondta Blinken.


"Ez biztonságosabbá teszi Finnországot, a NATO-t pedig erősebbé teszi" – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak. „Putyin elnök deklarált célja az volt az invázióval, hogy kevesebb NATO kerüljön a határai mellé, és ne kerüljenek új tagok Európába, és ennek pont az ellenkezőjét kapta."


Finnország törekedni fog Svédország NATO-tagságára – mondta Sauli Niinistö finn elnök. "A finn tagság nem lesz teljes Svédország tagsága nélkül. Fáradhatatlanul folyik a munka Svédország mielőbbi NATO-csatlakozásáért" - mondta Niinistö közleményében.


Pekka Haavisto finn klgyminiszter balra tadta Finnorszg NATO-csatlakozsi dokumentumait Anthony Blinken amerikai klgyminiszternek jobbra s Jens Stoltenberg NATO-ftitkrnakFotós,Getty Images
 

Pekka Haavisto finn külügyminiszter (balra) átadta Finnország NATO-csatlakozásával kapcsolatos dokumentumokat Anthony Blinken amerikai külügyminiszternek (jobbra) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak. Az iratok átadásával Finnország hivatalosan is a szövetség tagja lett

 Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára váratlanul élesen kommentálta Finnország NATO-csatlakozását, és azt Oroszország biztonságának és nemzeti érdekeinek sértésének nevezte.

"A Kreml úgy véli, hogy ez a helyzet újabb súlyosbítása. A NATO-bővítés sérti biztonságunkat és az Orosz Föderáció nemzeti érdekeit, erről beszéltünk. És mi így látjuk. És természetesen ez kényszerít bennünket tegyünk ellenintézkedéseket saját biztonságunk biztosítása érdekében, taktikai és stratégiai szempontból” – mondta Peskov.

Sauli Niinist finn s Recep Tayyip Erdogan trk elnk

 

Fotós,EPA fotó felirat,Sauli Niinistö finn elnök márciusban találkozott Recep Tayyip Erdogan török ​​elnökkel

 Egészen a közelmúltig Törökország blokkolta Finnország csatlakozását a szövetséghez: Ankara azzal vádolta a két skandináv országot, hogy az általa terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjait, valamint a török ​​hatóságok által megvádolt Fethullah Gülen követőit rejtik magukban. puccskísérlet megszervezéséről 2016-ban.

Grafika

A finn közvélemény gyökeresen megváltozott az ukrajnai orosz invázió óta. Tavaly tavasszal szinte egyik napról a másikra a NATO-tagság támogatottsága a finnek harmadáról közel 80%-ra ugrott.

Ukrajna orosz inváziója új lendületet adott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, amelyet 1949-ben alapítottak a szovjet fenyegetés elleni védekezésre.


Az afganisztáni kudarcok és a volt amerikai elnök, Donald Trump idején fellépő belső megosztottság után, miután Emmanuel Macron francia elnök azt állította, hogy a NATO-nak „haldoklik az agya”, és Kína eget rengető ambíciói után úgy tűnik, az orosz invázió megvetette a lábát a stagnáló szövetségben.


Mi fog változni?


Gyakorlati értelemben nem annyira: Finnország 1994-ben lett a NATO hivatalos partnere, szorosan együttműködik a szövetség hadseregeivel, teljesíti annak minden technikai és intézményi követelményét.


A fő változás az Észak-atlanti Szerződés ötödik cikke, amely egy NATO-állam elleni támadást az egész szövetség elleni támadásnak tekinti.